Het sollicitatiegesprek

Mooi, je bent uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek op de school waar je gesolliciteerd hebt! Bereid je goed voor op het gesprek, dan maak je zeker indruk. Je weet bijvoorbeeld dat je vragen krijgt over je opleidingen en werkervaring. Zorg dat je daar een goed antwoord op hebt.

Geef een eerlijk beeld van jezelf
Je sterke en zwakke punten worden altijd behandeld in een sollicitatiegesprek. Zijn er bijvoorbeeld veranderingen in je werk en carrière geweest? Vertel dan eerlijk waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen. Zo kan men een goed beeld van je vormen.

Toon belangstelling en initiatief
Zorg dat je weet wat de visie van de school is en vraag naar de cultuur die er heerst of de manier van werken die zij hanteren. Zo toon je belangstelling en initiatief. Je laat merken dat je je in de school verdiept hebt. Bovendien is het altijd leuk om met vakgenoten te praten over je werk.

Vraag naar het vervolg
Na afloop van het gesprek kun je naar de volgende stap in de procedure vragen. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel kandidaten zijn er voor deze baan?
  • Wanneer voert u de laatste sollicitatiegesprekken?

Over het salaris en andere arbeidsvoorwaarden wordt meestal pas in een vervolggesprek gesproken. Als de werkgever het gesprek afsluit, bedank je hem of haar voor de tijd die deze voor je uitgetrokken heeft.

Succes!